Anketa
Da li koristite onlajn usluge biblioteke?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Radionice

Lutkarstvo

Na Dečjem odeljenju Somborske biblioteke je 22. 05. 2013. godine održan seminar za studente – vaspitače sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, na temu Lutkarstvo.

Uz izložbu 100 lutaka rađenih različitim materijalima i tehnikama (sunđer, balon, razne tkanine, drvo, vuna..), koje je većinom sama napravila, ali i uz pomoć roditelja dece iz vrtića u Kljajićevu, seminar je održala Milica Buča, penzionisana vaspitačica iz Kljajićeva. Inače, ova neumorna, kreativna neimarka poznata je širom Srbije u svetu lutkarstva i vrtića po svojim nagrađenim lutkarskim predstavama (“Vuk i sedam jarića”, “Peća i vuk”…) i muzičko-edukativno-lutkarskim radionicama. Studetni su imali priliku da čuju mnoga njena iskustva u radu sa decom, pogotovo kako lutka kao nastavno sredstvo može pozitivno da utiče na psihološko-emotivni razvoj deteta. U sklopu seminara studenti su savladali jednu od tehnika pravljenja lutaka, te su i sami napravili po jednu i srećni i zadovoljni poneli utiske i znanje koje su stekli ovom prilikom. 

Ceo ovaj projekat je bio na inicijativu profesorice Ankice Vučković, asistenta na Pedagoškom fakultetu u Somboru, katedra za Srpski jezik i književnost, predmet - Scenska umetnost.

Biblioteka kao ustanova podržava ovakve projekte koji podstiču učenje, kreativnost, čitanje…