Anketa
Da li koristite onlajn usluge biblioteke?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Foto galerije

Urnebesna fizika

Jedna od najpopularnijih knjiga za mlade Urnebesna fizika autora Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova predstavljena je 15. marta u Somboru na Dečjem odeljenju Somborske biblioteke.
Urnebesna fizika je knjiga za one koji su ludi za fizikom i za one koji bi radije vukli krokodila za rep nego izučavali fiziku! Ovenčana je nagradom Neven za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke u 2015. godini.
"Autori su obavili ozbiljan posao prevođenja zakona fizike u interaktivno, zanimljivo i duhovito štivo, odlučni da prognaju dosadu iz školskog predmeta koji je neretko bauk. Knjiga je odličan vodič za samostalno izvođenje zabavnih i bezbednih eksperimenata kroz koje se plasiraju znanja iz nastave. Tu se završava svaka sličnost sa poznatim zbirkama ogleda i počinje njen drugi sloj, pun duhovitih opaski, vrcavih komentara, anegdota o poznatim fizičarima, zanimljivosti iz sveta fizike koji motivišu, zabavljaju i podučavaju." (Iz saopštenja žirija za dodelu nagrade Neven)
Zahvaljujemo se učenicima i nastavnicima osnovnih škola Ivo Lola Ribar, Avram Mrazović i ŠOSO Vuk Karadžić na svesrdnoj saradnji.