Anketa
Da li koristite onlajn usluge biblioteke?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Foto galerije

Poseta Gete-instituta

Programski sadržajan, kreativan i veoma posećen četvrtak u Somborskoj biblioteci omogućili su istaknuti pisci, voditelji i učesnici programa Gete-instituta (nem. Goethe-Institut). Tri lokacije, šest radionica i mnogo zainteresovanih učenika, roditelja i nastavnika podsticaj su za češća okupljanja ovakvog tipa. 

Program je svečano otvorila dramska grupa Vrapci dečjom predstavom na nemačkom jeziku Najlepše na svetu, u organizaciji Udruženja Nemaca Gerhard. Uz brojne posetioce, program je nastavljen na tri lokacije. U osnovnoj školi Ivo Lola Ribar, učenici IV razreda imali su priliku da učestvuju u promociji knjige Od čitanja se raste i zajedno sa Jasminkom Petrović zagolicaju želju novih čitalačkih saznanja. Učenike drugog razreda osnovne škole Avram Mrazović i Dositej Obradović kroz Sedmo kraljevstvo povela je Gordana Timotijević.

Malo starije učenike, roditelje, psihologe i nastavnike jezika povezala je sjajna Maja Vračar radionicom Čitajmo sa decom, a neobičan Književni kafe, koji je vodila Dragana Ćećez-Iljukić, razdrmao je učesnike i podstakao na nova čitanja.

Antiumetnost kao kritika društva – Od nemačkih DADAista do daNAS, Jelene Pantić Ilić nije slučajno ostavljena za kraj. Učenici završnih razreda osnovne i srednje škole, kao veoma aktivni učesnici završne radionice, iskazali su svoje poimanje besmisla nekih naših aktuelnosti.

Predstavnici Gete-instituta (nem. Goethe-Institut), Mila Broćić-Marinković i Selman Trtovac, poklonili su Somborskoj biblioteci brojne naslove na nemačkom jeziku namenjene svim nivoima poznavanja nemačkog jezika, od početnika do profesora nemačkog jezika i velikih poznavaoca. 

Čekajući nove susrete pozivamo sve korisnike i ljubitelje nemačkog jezika da dođu u Biblioteku i prelistaju nove naslove.