Anketa
Da li koristite onlajn usluge biblioteke?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Zanimljivosti

Kafa je mirisna, aromatična biljka poreklom iz oblasti Kafe u Etiopiji, odakle je preneta na Arabijsko poluostrvo, zatim u Indoneziju, potom na Antile i u zemlje centralne i tropske Amerike. Danas najveće plantaže na svetu ima Brazil.
Na jugu Maroka,između Atlanskog okeana i planineAtlasa raste malo bodljikavo drvo, nepoznato u ostalim krajevima sveta. Njegovo tvrdo, bodljikavo lišće prava je poslastica za koze. To je kozje drvo.
U Severnoj Americi, usred pustinje u državi Arizoni, nalazi se jedna ogromna jama, veoma slična vulkanskom krateru. Međutim, tu nikada nije bio vulkan. Krater je nastao kad je tu pao iz kosmosa jedan džinovski meteor.
U planinskom lancu Pirineja, nedaleko od prevoja Perš, nalazi se najsunčanije mesto u Francuskoj, gradić Mon Luj, koji je odabran za jedan od prvih pokušaja korišćenja sunčane toplote kao pogonske energije. U Mon Luju je sagrađena takozvana sunčana peć.
Veština pravljenja predmeta od stakla nekada je čuvana kao najveća tajna. Mletačka republika (Venecija) bila je u vek u desetom veku poznata po majstorima-staklarima, čija se veština prenosila s kolena na koleno. Kasnije su venecijanske staklare preseljene na ostrvce Murano. Otuda je potekao naziv muransko staklo.