Анкета
Да ли користите онлајн услуге библиотеке?golubList za mlade koji je izlazio u Somboru
od 1879. do 1913.

Kафа је мирисна, ароматична биљка пореклом из области Kафе у Етиопији, одакле је пренета на Арабијско полуострво, затим у Индонезију, потом на Антиле и у земље централне и тропске Америке. Данас највеће плантаже на свету има Бразил.
На југу Марока,између Атланског океана и планинеАтласа расте мало бодљикаво дрво, непознато у осталим крајевима света. Његово тврдо, бодљикаво лишће права је посластица за козе. То је козје дрво.
У Северној Америци, усред пустиње у држави Аризони, налази се једна огромна јама, веома слична вулканском кратеру. Међутим, ту никада није био вулкан. Kратер је настао кад је ту пао из космоса један џиновски метеор.
У планинском ланцу Пиринеја, недалеко од превоја Перш, налази се најсунчаније место у Француској, градић Мон Луј, који је одабран за један од првих покушаја коришћења сунчане топлоте као погонске енергије. У Мон Лују је саграђена такозвана сунчана пећ.
Вештина прављења предмета од стакла некада је чувана као највећа тајна. Млетачка република (Венеција) била је у век у десетом веку позната по мајсторима-стакларима, чија се вештина преносила с колена на колено. Kасније су венецијанске стакларе пресељене на острвце Мурано. Отуда је потекао назив муранско стакло.